En rök

Med anledning av att det blir lite fest på lördag har jag precis lagt in två skinkor, en lammstek och lite fläsk i röken. Nu är det bara att elda på och vänta tills att den digitala termometern talar om att temperaturen inne i skinkan är den rätta, ca 70 grader. Jag har inte varit helt säker på att röken skulle gå att använda efter förra sommarens lilla eldsvåda. Sonen skulle bjuda på rökt oxfilé men lyckades på nåt sätt tända eld på hela röken. Snabbt ingripande med vattenslang och brandsläckare gjorde att det trots allt med ett litet provisorium gick att få igång den igen i år.

Röken byggdes med lite tips och råd från ortsbefolkningens rökexperter. En mycket enkel varmrök som ser ungefär likadan ut hos alla som röker fisk här i socken. I grunden en murad eldstad ca 80 x 80 eller 90 x 90. En eldningslucka i fronten och ovanpå grunden en trälåda med dörr, ca 150 hög. Lämpligt är sen att lägga en plåt ovanpå muren för att förhindra att lågor slår upp mot det som man röker.

Nu ska jag gå ut och kolla elden och temperatur, jag vet att det brukar bli riktigt gott.

En kommentar till En rök